Sockerkringlor
Ingredienser:
150 g margarin
2 msk Dansukker Strösocker
4 msk vispgrädde
4 dl vetemjöl
Pensling & granering:
Vatten och pärlsocker
Rör margarin & socker mjukt. Tillsätt grädde och mjöl och arbeta samman till en deg. Rulla ut till 20 cm långa och smala längder. Forma till kringlor. Pensla med vatten och doppa i pärlsocker. Lägg på plåt. Grädda mitt i ungen i 175 grade i ca.12 minuter. Låt svalna på galler.
Vaniljkransar
Ingredienser:
8 dl vetemjöl
375g smör
3 dl Dansukker strösocker
2 1/2 dl mandel
1 ägg
2 tsk dansukker vaniljsocker
Sätt ugnen på 200grader. Smula smöret i mjölet, tillsätt socker och vaniljsocker.
Skålla, skala och finhacka mandeln. Rör ner mandelhacket i degen tillsammans med ägget. Knåda degen väl. Låt vila i kylskåp i 1 timme.
Forma till kransar som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt. Grädda vaniljkransarna mitt i ungen i ca. 10 minuter. Låt svalna på galler.
Julrulltårta
Ingredienser:
3 ägg
1/2 g saffran
1 1/5 dl dansukker finkornigt strösocker
3/4 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 1/2 dl dansukker florsocker
1 msk dansukker vaniljsocker fairtrade
2 msk kakao
Sätt ugnen på 250 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg, saffran och socker pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Bre ut smeten på pappret i långpannan. Gärdda mitt i ugnen i 5 minuter. Pudra socker över kakan och vänd upp på ett papper. Dra bort pappret från kakan. Lägg över långpannan och låt kakan svalna.
Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Bre utt fyllningen över kakan då den har kallnat. Rulla samman. Låt kakan ligga med skarven neråt. Rulla in kakan i smörpapper. Förvara kallt.
Lussekatter
Ingredienser:
175 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2-2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14dl vetemjöl
2 påsar saffran
Smält smöret & häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, smula i jästen, lös upp saffranet i lite vatten och häll i. Arbeta därefter in så mycket av mjölet att degen fortfarande är hanterbar.
Nu ska degen jäsa i 40 min i en degbunke. Stjälp upp degen på det mjöligare bakbordet. Knåde den smidigt, med så lite mjöl som möjligt.
Dela degen i 30 bitar som du rullar och formar som lussekatter.
Värm ugnen till 225-250grader under den tiden lussekatterna jäser på plåten.
Räkna med ungefär 30min, tryck därefter med russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ungen till de fått en fin färg, ca 5-10min.
Ingredienser:
8 dl vetemjöl
375g smör
3 dl Dansukker strösocker
2 1/2 dl mandel
1 ägg
2 tsk dansukker vaniljsocker
Sätt ugnen på 200grader. Smula smöret i mjölet, tillsätt socker och vaniljsocker.
Skålla, skala och finhacka mandeln. Rör ner mandelhacket i degen tillsammans med ägget. Knåda degen väl. Låt vila i kylskåp i 1 timme.
Forma till kransar som läggs på smord eller bakpappersklädd plåt. Grädda vaniljkransarna mitt i ungen i ca. 10 minuter. Låt svalna på galler.
Julrulltårta
Ingredienser:
3 ägg
1/2 g saffran
1 1/5 dl dansukker finkornigt strösocker
3/4 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1 1/2 dl dansukker florsocker
1 msk dansukker vaniljsocker fairtrade
2 msk kakao
Sätt ugnen på 250 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg, saffran och socker pösigt. Blanda mjölsorterna och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Bre ut smeten på pappret i långpannan. Gärdda mitt i ugnen i 5 minuter. Pudra socker över kakan och vänd upp på ett papper. Dra bort pappret från kakan. Lägg över långpannan och låt kakan svalna.
Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Bre utt fyllningen över kakan då den har kallnat. Rulla samman. Låt kakan ligga med skarven neråt. Rulla in kakan i smörpapper. Förvara kallt.
Lussekatter
Ingredienser:
175 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2-2 dl socker
1/2 tsk salt
13-14dl vetemjöl
2 påsar saffran
Smält smöret & häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt, smula i jästen, lös upp saffranet i lite vatten och häll i. Arbeta därefter in så mycket av mjölet att degen fortfarande är hanterbar.
Nu ska degen jäsa i 40 min i en degbunke. Stjälp upp degen på det mjöligare bakbordet. Knåde den smidigt, med så lite mjöl som möjligt.
Dela degen i 30 bitar som du rullar och formar som lussekatter.
Värm ugnen till 225-250grader under den tiden lussekatterna jäser på plåten.
Räkna med ungefär 30min, tryck därefter med russin och pensla med uppvispat ägg. Grädda i ungen till de fått en fin färg, ca 5-10min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Gör mig glad - lämna en kommentar ♥