Vad är tuina?

För er som inte vet och för min egen skull tänkte jag rabbla upp lite fakta om vad Tuina är för någonting.

Tui Na är en behandlingsform inom TCM där man syftar till att återställa den energetiska balansen i kroppen genom att påverka kroppens akupunkturer med händerna. Man kan använda sig av manipulationer för att sätta fart på Qi och för bromsa den, man kan även lösa upp blockader av Qi i meridianer. Kroppen påverkas på ett djupt plan.

TCM är en engelsk förkortning för Traditionell Kinesisk Medicin, ett samnlingsnamn för olika medicinska inriktningar som har utövats i Kina i tusentals år. TCM är ett vetenskapligt system med en helhetssyn på människan, det betyder att man väger in de känslor och den personliga sociala situationen när man ser på de fysiska och psykiska symtomen som en person uppvisar. Detta gör att varje individ har en egen symtombild och behöver behandlas på ett individuellt sätt. En och samma symtom kan ha olika orsaker och kräver olika behandlingar hos olika personer. Man menar alltså på att varje individ är unik och att varje behandling ska vara anpassade efter just den individen. Man ska hjälpa kroppen till självläkning och upprätthålla kroppens energibalans på alla plan, fysiskt, psykiskt och känslomässigt.

Termerna som används inom TCM och Tui Na kan upplevas som lite ovanliga. Qi översätts med energi. Kineserna säger att Qi är rörelse och genomsyrar allt. Det är livskraften i allt levande, vår livsenergi. Qi strömmar genom meridianerna i kroppen. Meridianer är som energikanaler som formar ett nätverk över hela kroppen och förbinder alla delar med varanda så att Qi kan flyta runt. Inom Tui na påverkar behandlaren Qi i meridianerna genom att trycka på akupunkuter. Akupunktur är som portöppningar på meridianerna, små dörrar som öppnas för att påverka Qi. Enligt TCM uppstår hälsa när Qi kan flyta obehindrat i meridianerna och försörja kroppen med energi där det behövs. Obalanser uppstår då spridningen av Qi stöter på hinder. Det kan vara en brist på Qi eller det kan vara stagnation av Qi (överskott). Obalanser upplevs som symtom på ohälsa, tex. trötthet, magont, spända muskler eller nedstämdhet. Inom Tui Na balanseras energiflödet genom att Qi påverkas via utvalda akupunkturer och med speciella massagetekniker.

Exempel på symtom som kan behandlas med Tui Na är:- Olika smärtsymtom
- Huvudvärk & Migrän
- Muskel & ledvärk
- Nackspärr, ryggsmärta, ländryggsmärta
- Ischias
- Tennisarmbåge/golfarmbåge
- Problem relaterade till matsmältningen
- Förstoppning/Diarré
- Andningsrelaterade problem (astma, allergier, hosta)
- Stress
- Sömnlöshet
- Emotionella obalanser
- Menstruella obalanser & PMS
- Graviditetsproblem
- Fobromyalgi
- Ödem
- Ansiktsförlamning/Ansiktsneuralgi
- Nedsatt rörlighet i fingrarna
- Intercostalneuralgi

Hur går då tuna massagen till? Terapeuten behandlar patienten med en blandning av skön massage och välgörande akupressur. Man strävar efter att återställa rörlighet och balans i kroppens vävnader. En behandling för hela kroppen med tuina massage upplevs mycket välgörande och avslappnande.
Tuina utförs med terapeutens kropp som redskap i behandlingen, fingrar, händer och armbågar. Man pressar, knackar, vibrerar, nyper, knådar och stryker på patienten.
Smärta kan upplevas under behandlingen på akupunkturpukter längs meridianerna.

Länkar
Tuina-Terapi, Hälsobalans, LotusYoga&Massage,



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gör mig glad - lämna en kommentar ♥